Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Nu blommar spånadslinet
22 juli 2010

Nu blommar spånadslinet som vi sådde i slutet av maj och jag har inte ens behövt rensa, kanske något sen sådd men det skulle nog gå bra sa Birgitta Bernhardsson som tillsammans med Börje Johansson från föreningen Västgötalin berättade för oss om "Linets år" på Kulla 25 maj.
Här ska du förhoppningsvis kunna följa linprocessen. Så återkom gärna när linet ska skördas.
"Att lita till tranornas flykt som signalen till linskörd är romantiskt men knappast tillförlitligt", skriver Bengt Sändh i sin bok Lin. "Skulle man inte råka få se någon trana det året så får linet stå över vintern vilket jag avråder ifrån", skriver han vidare.
"Skörden skall ske när stjälkarna börjar gulna och mist sina nedersta blad. Det är bra att också pröva genom att titta på frömognaden och då krossa några frökapslar. Visar det då att fröna börjar bli brunfärgade är tiden för skörd inne". Så välkommen åter när ev. tranan flyttar!I mitten av september togs linet upp. Jag ryckte upp det, skakade av jorden och hängde upp det på tork. Idag 3/10 har vi använt en frörepa för att få bort frökapslarna och 2/3 av linet är lagt på marken för rötning, resten kommer att vattenrötas på Kulla, bara för att vi ska kunna jämföra mark- och vattenrötningen. (Tyvärr är min kamera på lagning så jag har inte kunnat lägga ut någon bild på proceduren.)

18 okt 2010
Nu är det vattenrötade linet upptaget ur dammen på Kulla och ska torka en tid framöver. Det markrötade linet ligger fortfarande kvar ännu en tid.


Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011