Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Kulturvandring till Höljebacka för klass 3 och 4, Upphärads skola
Måndagen den 26 september inbjöd Backstugans Vänner klasserna 3 och 4 till en vandring.
Vi träffades vid skolan och guide för dagen var Lena Calmestrand som började med att berätta om just skolan och den "Oslofrukost" som serverades i början. Därefter gick turen till platsen där Kortestommen (soldattorpet) legat och barnen fick höra om soldatlivet under 1800-talet, sedan flyttade vi oss lite till platsen där gården Kortestommen låg, Lena berättade om vilka som hade bott där och när gården revs.
De både kyrkväktarna Oscar och Gunnar som bodde där fram till 1978 fick vägen Kyrkväktarns väg uppkallad efter sig. Barnen fick också ta del av fotografier, bl.a. hur det sett ut innan Kärrebergsvägen byggdes, där var ängsmark och kor gick och betade. Färden gick vidare till Tingbergsstommen och sedan till prästgården, efter det var det bara församlingshemmet och kyrkan kvar innan slutmålet Höljebacka.
Lena berättade om skolan i äldre tider och att både barn och vuxna under många år auktionerats ut i just i den gamla folkskolan, men inte till högstbjudande som vi idag är vana vid utan till lägstbjudande, det handlade om att socknen ville betala så lite som möjligt men så blev också "vården" av barn och gamla därefter.
Därefter rundade vi Höljebacka brandmuseum och begav oss över ängen till den gamla kyrkplatsen, barnen var väldigt intresserade och flera undrade om man kanske skulle kunna få åka pulka ner för ängskanten till vintern. Efter att ha berättat om de tre kyrkorna och skötseln av platsen så ville gärna flera av barnen hjälpa till med att räfsa ihop gräset som ska röjas ytterligare en gång i år.
Tänk om vi kunde få med oss några av kyrkbesökarna lika lätt, det vore en nåd att stilla bedja om, vår förhoppning går till de präster som är verksamma i kyrkan i Upphärad, att berätta om vårt arbete på platsen, vi har inte tappat hoppet än om att få hjälp i framtiden, varmt välkommen du också att avsätta ett par timmar 1-2 gånger/år, datum kommer snart!


Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011