Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Sista onsdagen 30/10 på Kulla för i år – nu stänger vi!


Så var det då dags för att stänga igen för den här säsongen. Idag var det minsann ingen brist på vatten, snarare överskott, ni kan se själva att dammen svämmar över. Jag gick runt och tog lite bilder för dig som sällan eller aldrig har möjlighet att besök oss, hoppas de kan vara till glädje och inspiration.

Besöksantalet har inte varit till jämförelsevis lika stort i år som förra året. Få har kommit på visningarna på söndagarna, några fler på onsdagarnas öppethållanden. Utbudet är stort i regionen och kanske är behovet mättat för ett tag, vi får se.

Nya grepp behövs för att locka till oss intresserade. Vi hoppas att Trollhättans stad satsar pengar på Höljebackas gamla kyrkplats och låter denna ingå i en kulturstig som sträcker sig från kyrkan (med en visning?!) med kyrkvägen till Höljebacka, vidare till Snartorps offerkällor och galgbacke med däremellan liggande Gilleberget, ett gravfält från järnåldern. Promenaden spänner över ett par tusen års historia.

Var det trälar som byggde den första kyrkan på Höljebacka, det kan mycket väl tänkas eftersom denna institution avskaffas först i början av 1330-talet. Vem tog initiativet till kyrkobygget? Ofta gick kanske en 4-5 byar ihop om att bygga eller så var det ett helt privat initiativ. Vi vet att man funnit järnframställning på Krattorp som daterar sig från järnåldern. En större undersökning var planerad under 1980-talet men rann ut i sanden. Kanske skulle den kunna göras i samband med ett projekt på Höljebacka.

Vi behöver försöka se det som finns runt omkring oss av historiska värden och rädda dessa värden till eftervärlden, om inte vi uppmärksammar dem, vem ska då göra det.

Kulla öppnar igen söndagen den 4 maj kl. 13, men innan dess bjuder vi in till en mycket intressant föreläsning om ”de tyska fångarna på Backamo under andra världskriget” med John Olsson som själv som 20-åring var med och vaktade dessa soldater. Välkommen då lördagen den 29 mars kl. 15, kaffeservering från kl. 14.30. Lokal: Församlingshemmet (mitt emot kyrkan i Upphärad).
Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011