Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Lena Nilebäck berättade om Rävåsprojektet och Marie Dahlman från Södergårdens vedugn sålde bröd.


Redan två timmar innanprogrammet skulle börja var vi på plats för dukning och bordflytt på Kulla. Det såg lovande ut, det skulle nog inte bli regn i alla fall. Så vi flyttade ut bord och ställde fram stolar. Marie Dahlman från Södergårdens Vedugn var också redan på plats med ljuvligt doftande bröd. Vi väntade att det skulle komma mycket folk. Lena Nilebäcks utställning på handkraft förra året hade dragit mycket folk och redan för 3 veckor sedan hade det kommit upp ett par till Kulla och undrat om de kunde få köpa Maries bröd.

Så kom det en skur och vi fick bråttom in, den gick snabbt över och solen tittade fram igen, det skulle nog klara sig ändå.

Klockan närmade sig ett när de första besökarna dök upp. Vi var betänkta, hade inte annonsen kommit in i ttelas ”Guiden” nu i torsdags? ”Guiden” ska ju numera ersätta ”På gång” Men många tycker att det fungerar dåligt.

Vi började fråga runt bland de få som infunnit sig, hade det varit en annons inne i torsdagstidningen eller inte. Svaret blev som vi befarat ett rungande ”nej”. Ja, hur skulle folket kunna hitta hit då? Det var omöjligt!

Lena Nilebäck tyckte vi skulle börja med fika, men det fick bli inne, för ute hade regnet kommit igång ordentligt. Efter det så kunde ridån gå upp, för det blev som Lisbeth Olsson, en av våra styrelseledamöter sa efteråt ”en riktig teaterföreställning” en resa i ord och bild med Lena Nilebäck som både var sig själv men också Stig, Bertil, Karl, Gustaf och Stina. Och när Lena sedan till sist tog på sig Stinas ”himmelsblåa klänningen” så tyckte vi minsann oss för vårt inre skymta Stina där ute på Rävås när hon om höstarna hade dukat kaffebordet för sina kunder. Stina torgade nämligen i Trollhättan och varje höst brukade hon hämta sina kunder med häst och vagn och bjuda dem på en åktur till Rävås där hon hade kaffekalas. Fest blev det också på Kulla igår, för oss 15 gäster, tack Lena för inbjudan!

Men riktigt slut var det inte här ändå för innan vi gick hem (i ösregnet) fick vi köpa med oss av Marie Dahlmans goda surdegsbröd, så tack Marie för att du kom och välkommen åter!

Marie Dahlman - ”Drömmen om ett bageri” söndagen den 11 augusti kl. 13. Då finns det också möjlighet att köpa med sig av Maries bröd.

Då kommer också Inge Ohlson och visar sina många fotoalbum med gamla bilder från Upphärad och trakten runt omkring, så missa inte den möjligheten! Varmt Välkomna!Rättelse:
Idag har jag läst i Lena Nilebäcks bok “Där och Då Här och Nu” att det var Augusta, Stinas mamma som torgade och bjöd kunderna till Rävås på rundvandring i trädgården med kaffefest och alltså inte Stina. Och så en sak till, det var på våren och inte på hösten som hon ställde till med kalasen för kunderna.Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011