Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Kontakta oss
Protokoll
Arkiv
Program 2024
Efterlysningar
Kulla

Stadgar

Styrelsen

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse för åren 2017 - 2019


Inge Ohlson, Anna Andreasson och Ulf Wigenius. Kulla 10 augusti


Allt hängde på vädret denna söndag i augusti. Och visst blev det uppehåll också, precis som om någon hade beställt. Inge var där traditionsenligt, Anna kom i år med två gamla gratulationsalbum från 1900-talets början och tack och lov för dragspel i år, det var extra roligt! Vi samlades i styrelsen kl. 11 för ett möte och Ingemar fanns också på plats med sin fantastiska nya tavla (infattat i ett gammalt fönster) som berättade om alla gamla växters namn på terrassodlingen. Nästan 40 växter hade fått sitt speciella nummer med stor skylt som inte gick att undgå.

Så kom då Inge dragande på sina intressanta album och Ulf med sitt stora dragspel och folket hade redan börjat strömma till. Jag tror det blev rekord i år med 30 personer på plats. Precis som så många gånger förr blev det många skratt och igenkännanden. Ulf hade låtit göra en kopia av en gammal bild av Sandbacken. Den gamla gården hade brunnit ner pga. oaktsamhet med ljus. På juldagsmorgonen 1877 hade två brinnande ljus placerats i fönstret och när folket återkom hade gården brunnit ner. Redan året därpå stod en ny gård färdig och det är den som fortfarande finns kvar. Vi tackade stort för gåvan!

Regnet lyste med sin frånvaro precis som det var uppgjort och alla var nöjda. Lena berättade kort om Evald Nordström, en ung pojke som tillsammans med sin bäste vän Bror E. Fasth rest till Amerika 1909. Bror hade redan 3 år tidigare emigrerat men varit hemma på besök för att begrava sin pappa i Örtemaden. De två vännerna hade kommit överens om att så småningom gräva guld västerut. Tyvärr hade ödet något annat i beredskap. Evald avlider hastigt i Spokane, endast nyss fyllda 20 år och Bror får ordna med begravningen, långt hemifrån Justerbacken (Smedstorp) och föräldrarna i Upphärad.

För några år sedan upptäcker en amerikan Marshall Malden att hans farmors far Anders Gustaf Nordström är förr i Upphärad 1850. Han får lite hjälp med att finna sina rötter och sina nu levande släktingar. Han får också vetskap om denne Evald, en nära släkting. Evalds grav fick ingen gravsten, Bror hade troligtvis inte så mycket pengar kvar efter att ha betalt 100 dollar för begravningen. Marshall ordnar med en gravsten och besöker graven tillsammans med sin dotter Andrea i år 2014. De blir de första släktingar som besöker Evalds grav. Mycket mer om denna händelse finns att läsa om i en pärm på Kulla som Marshall har gjort i ordning tillsammans med sin tremänning Karl-Evert Augustsson. Där finns också en del bilder att ta del av. I kommande numret av Kullabladet kan du också läsa om den synnerliga tragiska händelsen som de båda ”bröderna” råkar ut för.

En eftermiddag på Kulla går fort men Ulf T. och Lena hann också med att gräva upp lite potatis som nu ligger i källaren och väntar på att du ska komma upp och ta en tugga. Om några veckor ordnar vi provsmakning av de olika sorterna (kokta förstås på vedspisen i köket på Kulla), så håll utkik och i samband med nästa årsmöte i församlingshemmet, Upphärad lördag 28/3 2015 kan du också adoptera olika gamla sorters potatis när Torvald Fält (370-sorters odlare) kommer och berättar om just Potatis.

Mellan de olika pärmarna spelade Ulf fina gamla låtar medans folket fikade på och Stig sa: ”nästa gång han (Ulf) kommer så får du säga till mig så kommer jag med gitarren”. ”Absolut, det lovar jag göra”, svarade jag.

Det blev väl inga stora hinkar med potatis, inte än i alla fall, men om du tittar riktigt noga i lådorna som vi ställt in i källaren så kan du nog se några små kulingar i alla fall.

De tre deltagarna; Inge, Anna och Ulf utlovades gåvor med posten - det var hemligt - så mer får jag inte säga. Men om du kommer upp nästa år när Inge kommer så kan du ju alltid fråga honom vad det var för något som föreningen avtackade med. Söndag 9/8 2015 är redan bestämt! Det är bäst att hänga på låset, för Inge har fullt upp med sina bilder och får erbjudanden överallt ifrån, ja han var faktiskt även dubbelbokad i går söndag 10/8, men vi hann först och det var tur, för oss och för dig som var där!

Tre rungande applåder blev det i alla fall för Inge, Anna och Ulf! Välkomna tillbaks gott folk!
Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Gammal film från häradet
Året är 1936


Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011


Byggnads-
inventeringen
för Upphärad 1975

1. Albogården
2. Artorp
3. Bistockshålan
4. Bjurdammen
5. Björndalen
6. Stora Boda
7. Lilla Boda
8. Bothult
9. Dalaslätt
10. Dammkärr
11. Delehed
12. Dunevallen
13. Finneviken
14. Grankärr
15. Grottorp
16. Gunnarsbo,
      Gunnarstorp

17. Gunnered,
      Gundleryr

18. Hylteholmen,
      Grävlingsåsen

19. Hålhagen
20. Häggsjöryr
21. Häggåna
22. Hälltorp
23. Höljebacka
24. Ingelsängen
25. Jordbron
26. Karstorp
27. Krattorp
28. Kroken,
      Socknebacken

29. Kronoberg
30. Kullen,
      Klockarekullen

31. Kärret,
      Lövsjökärr

32. Kättetorpet,
       Röttetorpet

33. Maden
34. Månered
35. Nyckleby
36. Rågkvid
37. Rörmaden
38. Rösbacken
39. Sandbacken
40. Sjökullen
41. Snartorp
42. Spjutgiljan
43. Stubbhålan
44. Vadboda
45. Vrångebacken
46. Vråstorp
47. Äspenäs
48. Ödeby