Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Backstugans Vänner är med och bevarar de gamla potatissorterna


Potatisen kräver lite vatten Potatis skulle kunna lösa en del av världens försörjningsproblem och anledningen är lite otippat bristen på vatten. – Vi har idag arealer som skulle kunna försörja 30 miljarder människor med mat, minst. Problemet är att vattnet börjar bli en bristvara. Dan Berntsson har jobbat i norra Afrika där bristen är mest påtaglig. – Det är som med oljan. Vi knaprar på resurserna och det finns tecken på att vattnet kan ta slut i vissa områden. Potatisen kräver inte så mycket vatten för att växa. Han jämför produktionen av 1 kg kött som kräver 16000 liter vatten medan ett kilo potatis enbart kräver 160 liter. Idag är Kina världens största potatisproducent tätt följd av Ryssland och Indien. I världen finna ca 6 500 potatissorter.

Intresserad av gamla potatissorter? I år börjar vi i föreningen med 7 gamla sorter som kommer från Thorvald Fäldts odlingar i Småland. Thorvald är den störste odlaren av gamla potatissorter i Sverige och har 370 olika gamla sorter.

Den 4/5 sätter vi potatis på Kulla. Intresserad? Är du inte medlem så hör av dig och boka plats så vi vet hur många som kommer och fikar.
Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011