Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Klass 5-6 på kulturcykling till Velanda 28/9
Det såg inte speciellt lovande ut denna onsdagsmorgon i slutet av september, regnet fullkomligt vräkte ned, men det blev bättre och kl. 9 gav sig ett mycket ivrigt gäng iväg på en tur med Lena och Johanna.
Vi startade vid skolan och jag berättade om skolan och vilka som tidigare varit verksamma i Bikes lokaler, sedan fortsatte vi till det forna pensionatet Lövås på Kullen och jag berättade också om transittrafiken under andra världskriget och när järnvägen kom till Upphärad och om affären Tengboms.
Sen gick färden vidare och vi stannade till vid Artorp där koleran, fattighuset i Grottorp och drottning Kristinas gård i Ödeby stod på agendan.
Efter det var det fri cykling ner till Jordbron där vi samtalade om sättet att bygga vägar förr och Andreas Nilsson, född i Jordbron och adjunkt i Skara, nästa stopp blev Backen där jag fortsatte berätta om Andreas och hans planer på ett allmogemuseum, men hans planer gick dock i stöpet och istället för ett allmogemuseum i Upphärad gick allt insamlat, 12 godsvagnar fulla, till Göteborg.
Den sista berättelsen handlade om hur upphäradsbönder och bjärkebönder tillsammans med Johan Friberg i spetsen river ner Andreas Ros hus på Lilla Gärdet i början av 1870-talet och hur Andreas svär att hämnas. Johan försvinner spårlöst i augusti 1873 och hans skelett återfinns under en sten av två järnvägsarbetare, det enda kännetecknet är stövlar och kläder. Han är skjuten i bakhuvudet och alla misstänker Andreas Ros, som också ställs inför rätta men det finns inga bevis. Sedan cyklar vi förbi fornborgen Borgaråsen och så kommer vi fram till slutmålet som är bron över Slumpån.
Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011