Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Några reflexioner från söndagens begivenhet på Kulla
2017-08-20
Skulle vi klara oss från regnet eller inte, det var frågan denna lite ömsom si och så söndag i slutet av augusti. Men vädrets makter var nådiga och det blev en träff runt utemöblerna med kaffe, smörgås, kaka och lotteri och inte minst berättande.

Erna Gustafsson berättade bl.a. om när hon och hennes man Gerhard gifte sig och flyttade till eget i Upphärad och om hur hennes svärfar hjälpte till att ordna med en kamin som skulle klara hålla vinterns kyla ute. Erna berättade också om sin uppväxt i Upphärad och lite om de olika affärer som fanns då i samhället. Inte minst om bageriet som bakade de allra godaste wienerbröd och att det alltid stod 10 st. på Ernas mammas inköpslista.

Christer Kortebäcks far var född på gården Kortestommen i Upphärad och Christer och hans fru Elisabeth har tagit namn efter gården och bäcken som fortfarande rinner i samma lopp än idag. Marken såldes till Trollhättans stad 1978, gården revs och på de 34 000 kvm byggdes villor och gatan fick namnet Kyrkväktarns väg, både Christers farfar och farbror, var nämligen kyrkvaktare.

Christers far Kalle arbetade i Tengboms affär i Upphärad, en av de största i sitt slag då i landet och en dag kom två fina damer in och skulle köpa smör, men de var inte riktigt nöjda med hur smöret såg ut som Kalle visade dem, det skulle vara smör ifrån "strömmen" som de uttryckte sig. Då gick Kalle resolut in i ett angränsande rum och slog smörpaket i bordskivan några gånger och gick tillbaka och visade damerna som nickade bifallande, ja, så skulle smöret se ut. Christer far kallades för Kalle Vit för han var så ljushårig.

Själv visade jag en klump järnmalmsslag som upphittats i Krattorp av Sigurd Carlsson i Vråstorp, daterad till 400-talet, och en stenyxa, funnen av Evert Eriksson i Kärret.

Alla besökare hann sedan precis in i sina bilar innan ösregnet kom! Tack för det vädrets makter!

Text och bild Lena Calmestrand


Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011