Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Program 2018
Protokoll
Arkiv
Historik
Kontakta oss
Efterlysningar

Stadgar rev. 2018

Styrelsen 2018

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse


Klass 1 i Upphärads skola sjunger och sår på Kulla 17/5
En sjungande skara barn dök upp vid 9-tiden på Kulla med fröknarna Yvonne och Pia. På vägen dit hade barnen börjat klura på en ny text till visan om "Skrållan i serien Saltskråkan" och den löd så här "Kära lilla Kulla, kära lilla Kulla, Kulla tycker vi så väldigt mycket om" och den sjöng de när de passerade in på tomten.

Först fick barnen gå in och skriva sina namn i gästboken, det är mycket viktigt och sedan ta varsin stol med sig ner till odlingslådorna. Sedan berättade jag om växelbruk och varför man har det och vad som skulle odlas i de olika lådorna; det skulle förhoppningsvis bli grönsaker som gav blad, rot, frö och frukt. I låda 1 såddes 2 rader Reftele - spenat och två killar var överförtjusta och berättade om hur mycket de älskade spenatsoppa och längre fram skulle plantor av mangold sättes. I låda 2 såddes 2 sorters morötter samt egyptisk rödbeta, längre fram kommer också olika löksorter som plantor. I låda 3 såddes Svartbjörsbyns sockerärta samt Telsiai - blomsterböna.

Barnen var jätteduktiga och flera hade redan odlat hemmavid. Sedan talade vi om vikten av att gödsla kanske med gräsklipp, brännässla, vallört och naturligtvis kiss. Javisst ropar fröken Yvonne, förr på landet brukade man alltid kasta ut innehållet i pottan i rabatterna!

Som avslutning stämde barnen upp i Mats Paulssons visa i Sommartid, mycket vackert! Tack för idag och välkomna åter. Jag påminde barnen om att de när som helst kan ta mamma och pappa med sig upp och besöka Kulla, det är ju ändå de som en gång ska över värdskapet för Kulla, eller hur!

Ett varmt tack till medlem nr 112, 175, 293, 305, 1554 och 2740 i föreningen SESAM som skänkt fröer till dagens odlingar.

Text och bild: Lena Calmestrand
Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011