Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Kontakta oss
Protokoll
Arkiv
Program 2024
Efterlysningar
Kulla

Stadgar

Styrelsen

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse för åren 2017 - 2019


Arbetsdagar 28-30/5 i ösregn och högsommarvärme!

Så var de då äntligen komna till Kulla igen, våra hantverkare Jörgen och Stefan, de var mycket välkomna och hade ett "gediget" arbete framför sig att utföra. Det smakade bra med frukost vid ankomsten. På bilden ses Lisbeth, Stefan. Ulf och Jörgen (med tuggan i munnen). Under eftermiddagen infann sig plötsligt regnet, utan förvarning började det fullkomligt ösa ner. Men framåt kvällen klarnade det upp och det blev kvällsarbete för våra hantverkare, där skulle alla brädor bytas innan spånet kunde spikas på. Lisbeth och jag hade förberett med blötläggning i stora tunnor, vi hade räknat med att det skulle behövas 2000 spånor. Jörgen som har startat egen spåntillverkning skulle bidra med några hundra som saknades, de övriga fanns kvar sedan förra årets arbete.


På tisdagen var det som vanligt igen, högsommarvärme, och olidligt varmt på taket. Här ses Ulf och Lars Bergström, vår antikvarie, från Västarvet stå och språka om arbetet "so far", material och när nästa arbetspass skulle infall, var det om en vecka eller två?


Lisbeth "finlirar" det finns mycket skräp att upptäcka när allt som inte behövdes på taket fullkomligt "regnade ned"!


Nu börjar snart kursen. Siv och Kenneth håller på att duka upp hembakade smörgåsar, kaffe, te och kokostoppar. Med på bilden ses också Fredrik, han är betydelsefull i sammanhanget, en vän i nöden kan man väl säga som "råkade" komma upp i rätt ögonblick och erbjuda sin takpannor (gratis) när vi som bäst behövde hjälp! Tack Fredrik!


Här står "spångänget" samlat kring Stefan som berättar om hur man går tillväga vid hanteringen av spån; Jonathan, Mårten och Roger, är våra kursdeltagare, och arrangör: Västarvet och Studieförbundet Vuxenskolan. Kenneth står med en av sina brödkakor i handen, och för dig som undrar varför han gör detta kan jag berätta att han ska precis förse våra hantverkare Jörgen och Stefan med lite kvällsmat så att de kan fortsätta jobba imorgon också.


Det är tydligen väldigt roligt och lärorikt att spika spån. Nästföljande morgon fick vi veta att den siste deltagaren inte lämnat taket förrän vid 22-tiden!


Så här såg taket ut när Jörgen och Stefan var färdiga på onsdagens eftermiddag. Då hade cirka 2000 spån spikats fast. Ett spåntak kan hålla mycket länge, det som revs hade legat där i minst 100 år, ditlagt av händer som också säkert lagt upp mycket av de stenmurar som fortfarande finns kvar runt Kulla. Spåntaket lades troligen i samband med att boden byggdes till huset omkring 1910 av muraren Lars och hans son Albin, han som också 1913 friköpte Kulla och därmed bytte namn på huset till Oskarsberg. Han hette nämligen Oskar Albin Larsson. Ett varmt tack till våra hantverkare och på återseende om två veckor!


Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Gammal film från häradet
Året är 1936


Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011


Byggnads-
inventeringen
för Upphärad 1975

1. Albogården
2. Artorp
3. Bistockshålan
4. Bjurdammen
5. Björndalen
6. Stora Boda
7. Lilla Boda
8. Bothult
9. Dalaslätt
10. Dammkärr
11. Delehed
12. Dunevallen
13. Finneviken
14. Grankärr
15. Grottorp
16. Gunnarsbo,
      Gunnarstorp

17. Gunnered,
      Gundleryr

18. Hylteholmen,
      Grävlingsåsen

19. Hålhagen
20. Häggsjöryr
21. Häggåna
22. Hälltorp
23. Höljebacka
24. Ingelsängen
25. Jordbron
26. Karstorp
27. Krattorp
28. Kroken,
      Socknebacken

29. Kronoberg
30. Kullen,
      Klockarekullen

31. Kärret,
      Lövsjökärr

32. Kättetorpet,
       Röttetorpet

33. Maden
34. Månered
35. Nyckleby
36. Rågkvid
37. Rörmaden
38. Rösbacken
39. Sandbacken
40. Sjökullen
41. Snartorp
42. Spjutgiljan
43. Stubbhålan
44. Vadboda
45. Vrångebacken
46. Vråstorp
47. Äspenäs
48. Ödeby